MOL V6CR

Vasúti rendszerek korszerűsítése IoT megoldásokkal

A MOL 2017 során 7 tolatómozdonyát újíttatta fel, amely során a a főbb alkatrészek lecserélésre kerültek. Az új dízelmotorokhoz új, korszerű vezérlő- és szabályozórendszert építettek be, amely cégük fejlesztéseit tartalmazta.

Mechatromotive szerepe a projektben

A korszerűbb technológia alkalmazása révén az új motorok az eddigieknél fejlettebb diagnosztikai és felügyeleti rendszerrel rendelkeznek, amelyek képesek egymással kommunikálni, valósidejű visszajelzést adni a motor és a jármű adatairól, illetve a későbbi elemzések és optimalizálások elősegítéséhez adatokat gyűjt és tárol. A rendszerek beépítése a mozdonyokba elősegítette a jobb STAGE fokozatba való besorolást.

Motordiagnosztika feladata

A motordiagnosztika fogadja és SD kártyára menti az érkező adatokat, kommunikál a motorvezérlővel és a mozdonyfelügyeleti rendszerrel. Nem megfelelő üzemelési körülmények esetén riasztást ad ki. Ezen kívül rendelkezik egy PC klienssel, amely lehetővé teszi a motor valós idejű diagnosztikáját.

Mit mér a motordiagnosztika?

  • sebességet
  • gyorsulást
  • henger-hőmérsékletet
  • levegő- és víz-hőmérsékletet
  • különböző nyomásértékek
  • generátor paramétereit
  • üzemanyagszintet

A mozdonyfelügyeleti rendszer funkciói

A járművezető azonosítása, és a motorindítás RFID használatával történik, a testreszabható HMI-n keresztül.

A felügyeleti rendszer kommunikál egy szerverrel: a szerver megkapja a mért adatokat, valamint a motor esetleges hibakódjait.

A rendszer GPS segítségével 1-3 m pontossággal képes meghatározni a jármű pillanatnyi helyzetét, amely alkalmas a vágány pontosságú helymeghatározáshoz is, amely online követhető.

Az üzemanyagszint mérése nem csak a későbbi optimalizálások miatt fontos, de a hirtelen üzemanyagszint-csökkenésről a kijelölt személyeket a rendszer e-mailben és SMS-ben is értesíti, így a nem megfelelő használat és a lopás is kiszűrhető.

A legfontosabb adatokat és esetleges riasztásokat a mozdonyvezető is folyamatosan követheti a vezetőfülkében elhelyezett HMI egységen.

Egyéb paraméterek

A rendszer szünetmentes tápellátása 20 percig akkumulátorról is képes biztosítani a teljes működést
A wake up funkció segítségével aktiválja magát a rendszer előre meghatározott események esetén (pl.: indokolatlan üzemanyag fogyás).
A berendezés naplózza a mért értékeket, melyeket a testreszabható járműdiagnosztikai szoftver segítségével lehet elemezni.
RS232, RS485 és CAN hálózaton is tud kommunikálni, így a többi vezérlő adatait is képes kezelni, valamint USB port segítségével PC-hez is csatlakoztatható.

C.O.R.E Platform

A diagnosztikai és a felügyeleti rendszer is a C.O.R.E. Platformunkon alapulnak. A C.O.R.E. egy univerzális keretrendszer PC szoftverrel kiegészített mérő-és adatgyűjtő rendszerekhez. A Platform lényege, hogy az általános ipari feladatok végrehajtásához szükséges elemek már rendelkezésre állnak mindkét fő egység esetén. Így a felmerülő speciális igények könnyen, gyorsan a rendszerbe integrálhatóak.

FacebookLinkedIn
FacebookLinkedIn