Amber One a magyar szuperautó

Egyedi fejlesztésű elektromos sportautó

Bemutatás

Az Amber One egy sportautó élményét és teljesítményét adja – ami önmagában nem lenne nagy különlegesség – azonban mindezt elektromos hajtással éri el. 2016 tavaszán az AMTS (Autó, Motor & Tuning Show) által szervezett, Magyarok a világ járműgyártásában kiállításon debütált a prototípus. Bár a  burkolat még nem került fel, az autó teljes mértékben működőképes és külön érdekesség, hogy ezáltal megcsodálható a szerkezete. Ez a lenyűgöző eredmény megközelítőleg egy év alatt készült el – teljesen az alapoktól indulva.

Jellemzők

Az elektromos hajtást négy kerékagymotor biztosítja, amelyek együtt 402 lóerőt adnak le. Ezt igény szerint kiegészítheti egy generátornak használt belső égésű 0,3 literes, 27 lóerős Wankel-motor, amivel a hatótávolság elérheti a 600 kilométert is.  A 14 kWh-ás kapacitású lítium-ion akkumulátort 25 perc alatt lehet feltölteni 90 százalékra, és további 20 perc alatt 100 százalékosra.

Az Amber One vázát egy szénszálas kompozit héj adja, amely pre-preg technológiával készült. A kiállított prototípus tömege csupán 910 kg, de a hatótávnövelővel és a külső burkolattal sem fogja meghaladni az 1150 kilogrammot. Elmondható, hogy ez az érték nem csak villanyautóknál számít alacsonynak! És még egy kis érdekesség: az autó mindössze 3,2 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra és képes elérni a 200 km/h sebességet is.

MechatroMotive szerepe a fejlesztésekben

A Mechatromotive már a kezdetektől aktívan részt vett a koncepció alkotásban és rendszertervezésben. A fő egységeken kívül számos adatgyűjtő és vezérlő eszköz fejlesztésén dolgoztak mérnökeink. Emellett cél volt még olyan vezetői környezet megalkotása, amely maximálisan kielégíti az egyedi fejlesztésű sportautó igényeit. Ezért az Amber One  belsejébe két saját tervezésű műszerfal került. A kormány mögött a jármű vezetéséhez szükséges fő adatok követhetőek nyomon, míg a középső konzolban elhelyezett tableten és a hozzá írt applikáción részletes adat kiértékelés és egyéb kényelmi funkciók érhetőek el, mint például a tolatókamera, fogyasztási statisztikák, térkép stb.

Műszaki adatok

Kerékagymotorok, 4 darab
Max. teljesítmény: 300 kW (402 LE)
Max. forgatónyomaték: 4000 Nm
Hossz./szél./mag.: 4590/2100/1260 mm
Tengelytáv: 2720 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1690/1630 mm
Saját tömeg: 1150 kg
Gyorsulás 0-100 km/h: 3,2 s
Max. sebesség: 200 km/h
Elektromos hatótávolság: 95 km
Teljes hatótávolság: 585 km

 

A projekt hivatalos weboldala itt érhető el: http://amberoneproject.com/

FacebookLinkedIn
FacebookLinkedIn