TEDxYouth Varga Balázs előadása

Mis is az a TED?

A TED 1984-ben indult Kaliforniában egy kis, exkluzív és különleges konferenciaként, és mára világszerte fogalommá vált. A világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciája, amely az Ideas Worth Spreading (gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni) szlogen fogalmaz meg legtömörebben. A TED konferenciák 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek.

Az előadók között szerepeltek Bill Clinton, Bill Gates, Sir Richard Branson vagy Bono. A TED konferenciákon az előadásokról videó készül, melyek az események után bárki számára ingyenesen elérhetőek. Az elmúlt évek összes előadása megtekinthető, így igazán érdemes eltölteni néhány órát a http://www.ted.com/ oldalon.

 A TEDxYouth kialakulásaról

A TED-ből nőtte ki magát a szintén világszerte elterjedt TEDxYouth rendezvény, ami a TED-del szoros kapcsolatot ápol, de mégis egy különálló új platformnak számít. A TEDxYouth a TED szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be. Mert nem ám csak a fiatalok tanulhatnak a nagy gondolkodóktól, hanem mi is tanulhatunk tőlük! Különleges látásmódjuk, érzékenységük, nyitottságuk segíthet más szemszögből látni a világot és magunkat.  Az előadások napján A TEDxYouth események színpadán a szó világszerte azoké a fiataloké, akikre érdemes odafigyelni, akik innovatív, friss ötleteikkel és újszerű nézőpontjukkal kitűnnek kortársaik közül, és mondanivalójuk van a világ számára. Hiszen a jövő az ő kezükben van. 

A kezdeményezés 2010-ben elért Budapestre is. November 20-án az ENSZ Egyetemes Gyermeknapján került megrendezésre az első magyar TEDxYouth @ Budapest konferencia. Míg a világ a gyermekekre, a TED és TEDx közösség pedig a fiatalokra figyelt. Azóta is minden évben újabb tehetségek mutatkozhatnak be egy-egy előadás keretében.

Varga Balázs – a MechatroMotive ügyvezetőjének – előadása 

a TEDxYouth@Budapest 2013-as évi rendezvénye szintén történetmeséléssel folytatódott, ezúttal láthatatlan történeteket váltak láthatóvá. Kiderült, hogyan változtatta meg egy-egy fiatal a saját történetét körülményei, adottságai, a felmerülő korlátok és határok ellenére, legyen szó az élet bármilyen területről: kutatás, innováció, oktatás, társadalmi vállalkozás, vizuális művészet, zenei menedzsment. Az, hogy kinek mi a szívügye, miért és mennyi mindent tesz bele a megvalósításba, hogyan gondolkodik, milyen nézőpontból oldja meg a nehézségeket, miért fordít rá annyi energiát, az mindaddig elképzelhetetlen, amíg meg nem ismerjük a személyes történetet. Mindegyik előadás olyan inspiráló gondolatot hordoz, amelyet érdemes magunkévá tenni, felfedezni, továbbadni.

Varga Balázs örök nyugtalan, alkotási vágytól fűtött fejlesztő és cégvezető. Rajong a komplex műszaki rendszerekért, a járműfejlesztésért, a versenyzésért. Előadásában bemutatta, hogyan tudunk elszakadni a konvencióktól, más perspektívából tekinteni a problémákra, és ezáltal szokványos dolgokból merőben újakat létrehozni. Rámutat arra, hogy a szürke hétköznapok munkáit is lehet gyermeki lelkesedéssel művelni.

Balázs előadásáról készült videó itt tekinthető meg:

FacebookLinkedIn