V6CR, azaz vasúti rendszerek korszerűsítése IoT megoldásokkal

A MOL 7 tolatómozdonyát újíttatja fel. A program során 7 mozdonyt vadonatúj dízelmotorral szerelik fel. Továbbá a járművekben felújítják az alvázat, a mozdonyszekrényt, a forgóvázat, a fő generátort, valamennyi pneumatikus és segédüzemi rendszert, a vonó-, ütköző- és kapcsolókészülékeket, az új dízelmotorokhoz új, korszerű vezérlő- és szabályozórendszert építenek be, valamint újra fényezik a mozdonyokat.

Milyen változások várhatók?

A korszerűbb technológia alkalmazása révén az új motorok az eddigieknél fejlettebb diagnosztikai és felügyeleti rendszerrel rendelkeznek, amelyek képesek egymással kommunikálni, real-time visszajelzést adni a motor és a jármű adatairól, illetve a későbbi elemzések és optimalizálások elősegítéséhez adatokat gyűjtsön és tároljon.

Motordiagnosztika feladata

A motordiagnosztika fogadja és SD kártyára menti az érkező adatokat, kommunikál a motorvezérlővel és a mozdonyfelügyeleti rendszerrel. Nem megfelelő üzemelési körülmények esetén riasztást ad ki. Ezen kívül rendelkezik egy PC klienssel, amely lehetővé teszi a motor valós idejű diagnosztikáját.

Mit mér a motordiagnosztika?

  • sebességet
  • gyorsulást
  • henger-hőmérséklet (K típusú hőelemekkel)
  • levegő- és víz-hőmérséklet
  • különböző nyomásértékek
  • generátor paramétereit
  • üzemanyagszintet

Mozdonyfelügyeleti rendszer funkciói

A járművezető azonosítása, és a motorindítás RFID használatával történik, a testreszabható HMI-n keresztül.

A felügyeleti rendszer kommunikál egy szerverrel: a szerver megkapja a mért adatokat, valamint a motor esetleges hibakódjait.

A rendszer GPS segítségével 1-3 m pontossággal képes meghatározni a jármű pillanatnyi helyzetét, amely alkalmas a vágány pontosságú helymeghatározáshoz is, amely online követhető.

Az üzemanyagszint mérése nem csak a későbbi optimalizálások miatt fontos, de a hirtelen üzemanyagszint-csökkenésről a kijelölt személyeket a rendszer e-mailben és SMS-ben is értesíti, így a nem megfelelő használat és a lopás is kiszűrhető.

A legfontosabb adatokat és esetleges riasztásokat a mozdonyvezető is folyamatosan követheti a vezetőfülkében elhelyezett HMI egységen.

Egyéb paraméterek

  • A rendszer szünetmentes tápellátása 20 percig akkumulátorról is képes biztosítani a teljes működést
  • A wake up funkció segítségével aktiválja magát a rendszer előre meghatározott események esetén (pl.: indokolatlan üzemanyag fogyás).
  • A berendezés naplózza a mért értékeket, melyeket a testreszabható járműdiagnosztikai szoftver segítségével lehet elemezni.
  • RS232, RS485 és CAN hálózaton is tud kommunikálni, így a többi vezérlő adatait is képes kezelni, valamint USB port segítségével PC-hez is csatlakoztatható.

C.O.R.E. Platform

A diagnosztikai és a felügyeleti rendszer is a C.O.R.E. Platformunkon alapulnak. A C.O.R.E. egy univerzális keretrendszer PC szoftverrel kiegészített mérő-és adatgyűjtő rendszerekhez. A Platform lényege, hogy az általános ipari feladatok végrehajtásához szükséges elemek már rendelkezésre állnak mindkét fő egység esetén. Így a felmerülő speciális igények könnyen, gyorsan a rendszerbe integrálhatóak.

A rendszerek beépítése a mozdonyokba elősegítette a jobb STAGE fokozatba való besorolást.

Fogalmak

DTDMS: A DTDMS egy motordiagnosztikai, és járműkövető rendszer, amely a dízel mozdonyok üzemi paramétereinek mérésére, az adatok feldolgozására, kiértékelésére, és továbbítására szolgál. Az adatok a járművön is megjelenítésre kerülnek, egy erre a célra beépített HMI-n (Human-Machine Interface).

HMI: „Egy egyszerű rendszer nyomógombok és jelzőlámpák segítségével léphet kapcsolatba a felhasználóval. Alkalmazhatnak szöveges kijelzőt, vagy grafikus érintőképernyőt. 

RFID: „Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével. Az RFID-címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba. Az objektum lehet tárgy, például egy árucikk, vagy alkatrész, illetve élőlény, így akár ember is.”

Forrás

  1. https://mol.hu/hu/molrol/mediaszoba/kozlemenyek?1=1#a-mol-felujittatja-tolatomozdonyait
  2. http://www.plcprogramozas.hu/mi-a-hmi-
  3. https://hu.wikipedia.org/wiki/RFID

Ajánlott bejegyzések

  1. http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=29730
  2. https://www.mavcsoport.hu/mav-start/mol-felujittatja-tolatomozdonyait
  3. http://iho.hu/hir/atadtak-az-elso-remot-bobot-a-mol-nak-161004
FacebookLinkedIn